Tarinoita, tarinallisuutta

Osallistuin keskiviikkona 20.4. Suomen tietokirjailijat ry:n järjestämään erinomaiseen webinaariin, jossa käsiteltiin narratiiviisia tietokirjoja. Sain siitä paljon pohdittavaa! Webinaarissa käsiteltiin mm. faktan ja fiktion eroja, miten tasapainoilla niiden rajapinnoilla narratiivisessa tietokirjassa, miten tuoda lukijalle esiin nämä rajapinnat. Olen pohtinut tällaisia kysymyksiä jo omin päin kirjoitusprosessini aikana, eli oli kiinnostavaa ja hyödyllistä kuulla muiden ajatuksia.

Kuva: Kamala Bright, Unsplash

Narratiivinen/tarinallinen/kertova tietokirjallisuus

Rakkaalla lapsella on monta nimeä! Akateeminen minäni pitää eniten narratiivisesta tietokirjallisuudesta terminä, luovempi minä sen sijaan tarinallisesta. Joka tapauksessa: narratiivinen/tarinallinen/kertova tietokirja on sellainen, jossa faktoihin perustuvaa tietoa tarjotaan lukijalle käyttäen kaunokirjallisuuden keinoja kuten dialogia ja ympäristönkuvausta. Usein kokonaisuus on nivottu myös yhteen esimerkiksi kirjailijan henkilökohtaisella tarinalla.

Kustannussopimuksessani alkemiakirjani on määritelty narratiiviseksi tietokirjaksi. Tarinallinen siitä on tosiaan muodostumassa, mutta ennemminkin monien tarinoiden sikermä kuin mikään Suuri Narratiivi. Olen pohtinut paljon kirjani kerronnallisuutta ja tulen takuulla pohtimaan asiaa vielä enemmän syksyllä, kun muokkaan tekstiä kovemmalla kädellä ja poimin siitä punaiset langat, joilla solmia kokonaisuus yhteen. Luovana kirjailijana mutta myös tutkijana minulle on tärkeää, etten satuile lukijalle epätotuuksia, vaikka minulla on totta kai oma näkökulmani alkemiaan ja kudon sen historiasta tietynlaisen tulkinnan kirjassani.

Tietokirja vai romaani?

Webinaarissa nostettiin myös esille, että välillä tarinallisen tietokirjan sijasta saattaa olla parempi kirjoittaa faktapohjainen romaani, eli antaa fiktiolle ja tulkinnalle suurin sija. Alkemian historian suhteen näin ei ole minulla käynyt, mutta monen monituisista jännittävistä kohtaloista ja tieteen historian hetkistä riittäisi kyllä materiaalia useampaankin romaaniin.

Luulen kyllä, että kun joskus itse kirjoitan alkemiasta inspiroituneen romaanin (on lähes väistämätöntä, että näin tulee joskus tapahtumaan), menen suoraan fantasian puolelle — vaikka meinaankin pohjata kyseisen teoksen historialliseen alkemiaan. Faktoista voi kuoriutua mitä kummallisinta fiktiota.