Kesäpäivänseisauksen satoa

Kesäpäivä seisahtaa, minä vielä en. Luvassa on intensiiviset pari viikkoa tekstin kirjoittamista ja muokkausta. Olen luvannut lähettää tietokirjakäsikirjoituksen esilukijoille 1.7., ja tehtävää on vielä paljon, jotta he saisivat käsiinsä edes jonkin verran koherentin kokonaisuuden.

Kuva: Daiga Ellaby / Unsplash

Tuntuu hyvältä, kun aivot toimivat taas kunnolla. Sairastin nimittäin koronan puolisentoista viikkoa sitten, eikä aivotoiminta ollut silloin kovin kummoista. Pahin tautivaihe osui viikonloppuun, mutta vaikka sairastinkin lievän version, vei korona mehut vielä muutamaksi päiväksi sen jälkeen. En siis edistänyt viime viikolla alkemiakirjaa alkuperäisten suunnitelmieni mukaisesti, mutta sairastumiselle ei voi mitään – ja silloin pitää tietotyöläisenkin levätä. Neuloin, luin runsain määrin fiktiota ja loikoilin sohvalla tai sängyllä.

Vaikka korona ei ollut kiva, lepäsin kerrankin niin antaumuksella, että työnteko rupesi loppuvaiheessa todellakin houkuttelemaan. Olen onneksi ollut parannuttuani hyvässä kirjoitusvauhdissa jo muutaman työpäivän verran, ja tahti tuntuu ilokseni jatkuvan. Deadline varmaankin myös motivoi! Meinaan heinäkuussa nimittäin lepuuttaa taas tekstiä, kun käsikirjoitus on esilukijoilla.

Sain viime viikolla valmiiksi toisen suuren kirjoitusprojektin, suomenkielisen säeromaanin. Sen viimeistely on auttanut minua myös motivoitumaan tietokirjan suhteen – katso, isojakin projekteja saa valmiiksi asti joskus! Alkemiakirjan käsikirjoitus ei vielä tässä vaiheessa edes voikaan olla niin viimeistelty kuin sana sanalta viilattu säeromaanini, mutta ainakin aion saada siitä jonkinlaisen version lukuvalmiiksi.

Esilukijani tulevat tosin saamaan käsiinsä kovin keskeneräisen tekstin, sillä projektin laajuus jälleen kerran yllätti kirjailijan. Olen kirjoittanut joitain kirjan osioita jo todella tarkasti, kun taas toiset osiot ovat vielä muistiinpanoina. Tavoitteenani on kirjoittaa ainakin mahdollisimman monet muistiinpanoni auki, niin esilukijat saavat paremmin ajatuksistani kiinni. Olen tehnyt listan, joka auttaa minua hahmottamaan mitä kaikkea on vielä tehtävä. Tällä ja ensi viikolla naputtelen tekstiä niin paljon kuin pystyn ja ruksin listasta pois kaiken mahdollisen. Minulle on joka tapauksessa tärkeintä saada tietää, toimiiko valitsemani tyyli ja rakenne lukijoille, eli monet detaljit saavatkin vielä tässä versiossa jäädä sivuun.