Alkemian historia ilmestyy 8.8.2023

Kirjailijalle kävi niin, että töiden tuoksinnassa Viisasten kiven metsästäjät -blogin päivitys jäi täysin unholaan. Tammikuussa urakoin kirjan kustantajalle lähetettävään kuntoon, ja helmikuussa aloitin uudet postdoc-työt Tieteen ja taikuuden rajamailla -hankkeen parissa. Tutkimustyössä onkin riittänyt hommia, mutta on ollut ihanaa jatkaa alkemististen tekstien tutkimuksen parissa.

Tietokirjapuolella on kuitenkin tapahtunut paljonkin kulissien takana. Kirjailijakuvia on otettu, ja alla näkyvä upea kansi suunniteltu.

Voinkin nyt iloisena kertoa, että tietokirjani Alkemian historia ilmestyy jo elokuussa, 8.8.2023! Katsokaa, miten hienon kannen se on saanut!

Ilmoitan heti, kun kirjaa voi ennakkotilata.

Kustantajani SKS Kirjat kertoo Alkemian historiasta kirjan tuotesivulla (!!! Kirjani on jo internetissä esillä!) näin:

Tiesitkö, että modernin tieteen isänä pidetty Isaac Newton harjoitti vakavissaan alkemiaa? Kun asia selvisi 1930-luvulla, tiedeyhteisö sai melkoisen hepulin. Tuntui mahdottomalta, että Newtonin kaltainen vakavasti otettava tiedenero olisi voinut uskoa, että lyijystä voi tehdä kultaa.

Kukoistuskaudellaan 1100-1700-luvuilla alkemia otettiin Euroopassa hyvin vakavasti, ja lukuisat kuninkaat ja keisarit palkkasivat alkemisteja hoviensa laboratorioihin. Viisasten kiven etsinnän lisäksi alkemistit kehittelivät elämää pidentäviä eliksiirejä, yrittivät luoda elämää ja muuttaa ainetta toiseksi sekä ponnistelivat kohti korkeampaa tietoa ja valaistumista. Samalla he kuitenkin hyödynsivät kemian osaamistaan toimiviin käytännön sovelluksiin, kuten värjäykseen ja musteiden valmistukseen.

Sara Norjan teos vie lukijan kiehtovalle matkalle länsimaisen alkemian historiaan Egyptin Aleksandriasta August Strindbergin ateljeehen.

Alkemian historian kansi, jossa alkemisti selaa kirjaa.
Alkemian historian kansi. SKS Kirjat 2023